Hvad er forskellen på yoga og mobility?
I dag, Skærtorsdag, var jeg tidligt oppe for at undervise Påske Yoga hos Impuls Motion i Holte. ’Skær’ betyder renselse, så derfor var yogatimen præget af kriya asanas og kriya pranayamas – udrensede bevægelser og åndedrætsøvelser. Samtidig havde timen fokus på udtrykket ”Renhed i tanke, ord og handling” gennem mindfulness og dharana (fokus) øvelser, hvor vi tømte hovedet for tanker, fordomme og forudindtagede holdninger, og herefter gennem resten af timen tillod sindet at være nysgerrigt og åbent, og jeg mellem solhilsnerne opfordrede Ayogierne til vende fokus mod noget, de var taknemmelige for, noget de værdsatte i deres liv, noget de var glade for ved dem selv og lignende. Holdet var fyldt med kendte og nye ansigter, og jeg vil faktisk vove den påstand, at de så lettere og gladere ud efter timen 😉
Efter timen havde jeg sådan en lyst til at træne mere, – måske fordi jeg vidste at der ventede køkken renovation og flere timers email-arbejde derhjemme – så jeg gik ud i personalerummet for at gøre mig klar til styrketræning, men så kom min søde kollega Mette Klyver ind af døren. Mette er sådan en type, der altid smiler og snakker med alt og alle, og havde hun ikke været så sprælsk og energisk, kunne man snildt forveksle hende med en yogalærer! Og selvfølgelig faldt jeg i snak med Mette, som fortalte at hun skulle ind og undervise en times Hot Mobility, og sluttede sætningen af med ”…og du må altså gerne komme med!” Og med ét havde jeg glemt alt om styrketræning og følte mig så glad for tilbuddet, at jeg uden håndklæde og for meget tøj på, tog til Mettes hold (Man skulle næsten tro, hun havde studeret markedsføring…). Flere har spurgt mig, hvad forskellen er på yoga og mobility, og eftersom jeg aldrig har prøvet mobility, har jeg været dem svar skyldige. Så jeg glædede mig faktisk til at se, hvad det var for noget.
Da jeg kom ind i hot-salen, var jeg ganske enkelt nødt til at tage min bluse af efter et par minutter, selvom jeg ikke meget for at træne i sportsbh. Herefter bød timen på masser af klassiske strækøvelser, som skabte minder om folkeskolens gymnastiktimer og de mave-balde-lår hold, jeg gik til i gymnasietiden, krydret med Mettes kærlige og sjove indslag. Det løsner bare op på et hold, når instruktøren kommer ind og starter ud med at sige ”Det her er ikke sådan en stringent time! Man må gerne grine og prutte, for det skal bare være ren velvære det her!”. Ligesom hun også sagde de ting højt, som de fleste formentlig tænker i løbet af både en yoga og en mobilitytime – ”Ja, man ser sgu lidt mærkelig ud, når man gør det her!” eller ”Ligner min fod ikke snøvsen?”. Deltagerne var både yogaelever, pilates deltagere og spinning/fitness deltagere, og Mette nåede gennem timen at få øjenkontakt med alle, så det gjorde faktisk ikke rigtig noget, at hun ikke gik rundt og vejledte eller hjalp. Samtidig var tonen uformel, løssluppen og decideret hyggelig! Og det oplever man sjældent på yogahold, synes jeg, hvor stemningen er mere dæmpet, fokuseret og ofte lidt religiøs (ikke en speciel religion, men mere sådan hellig-isch).
Flere af øvelserne på mobility holdet var yogaøvelser, men de havde som regel et twist eller var en del af en øvelse i bevægelse, så jeg blev også inspireret til at bruge nogle af disse øvelser i min undervisning, og det havde jeg faktisk ikke regnet med. Men derudover føler jeg helt sikkert at yoga har mere dybde, hvor mobility er mere motionshold-og-Charlotte-Bircow. Dog er yoga helt klart også hårdere end mobility, som ’bare’ er strækøvelser, hvor yoga også er styrketræning, stabilitetstræning, udholdenhedstræning, core- og balanceøvelser. Så hvis din kæreste eller mor ligner en, der har set et spøgelse, når du foreslår yoga, vil mobility formentlig være mere nærliggende for dem – og ligeledes formentlig gøre dem mere tilbøjelige til at sige ja til at tage med dig til yoga (på sigt i hvert fald).
Efterlad Din Kommentar